Genitale wratten symptomen

Genitale wratten zijn in de meeste gevallen erg simpel te herkennen. De symptomen zijn in de meeste gevallen het ontstaan van één of meer wratten rond de genitaliën en/of anus. Het uiterlijk van de wratten kan wel enigszins verschillen. Symptomen kunnen direct na infectie al ontstaan, maar ook pas een jaar of jaren na infectie. Soms ontstaan er zelfs nooit wratten na infectie.

Uiterlijk genitale wratten

Genitale wratten zijn huidafwijkingen en worden dan ook gevormd in de huid. De wratten zijn vlezig en zacht. Net als bij normale wratten zijn ze normaal gesproken niet pijnlijk bij aanraking. De kleur verschilt van huidskleur tot licht roze. Ook de vorm kan verschillen. Sommige genitale wratten komen nauwelijks boven de huid uit, sommige hebben het uiterlijk van een uitstekend steeltje. In veel gevallen hebben de wratten een meerlobbig uiterlijk: de vorm lijkt op die van een bloemkool.

Hevigheid

De vorming van genitale wratten zijn de enige symptomen van een HPV-infectie. De hevigheid verschilt echter wel net als de grootte en vorm, zoals eerder beschreven. In veel gevallen komen de wratten in kleine groepjes voor. Niet zelden kan het echter ook een enkele wrat zijn. In een later stadium kunnen wel nieuwe wratten ontstaan in de buurt van de eerste wrat. Goede hygiëne speelt een belangrijke rol bij het voorkomen hiervan.