Genitale wratten oorzaak

Genitale wratten worden veroorzaakt door het humane papillomavirus, beter bekend als HPV. Van HPV zijn tientallen varianten bekend. Alleen HPV 6 en 11 zijn in staat genitale wratten te veroorzaken. Andere varianten van HPV zorgen vaak voor soortgelijke huidafwijkingen en enkele types kunnen zelfs baarmoederhalskanker veroorzaken.

HPV: waar komt het vandaan?/

HPV is zeer veel voorkomend in de populatie. Ruim 80% van alle mensen raken op een punt in hun leven besmet met één van de types HPV. Zoals gezegd zorgen alleen HPV 6 en 11 voor genitale wratten, mits ze rond de genitaliën of anus gelokaliseerd zijn. Het lichaam ruimt op een gegeven moment vanzelf het virus op.

Binnenkomen lichaam

HPV komt het lichaam binnen via de slijmvliezen waar het toegang vindt tot de cellen die hier zitten. Binnenin deze cellen vermeerdert het virus zich razendsnel waarna het weer vrijkomt en andere cellen kan infecteren of kan worden overgedragen op andere personen. Een bijeffect is bij de meeste types van HPV de vorming van wratten. Het kan echter voorkomen dat infectie niet leidt tot het ontstaan van (genitale) wratten. In het geval van HPV 6 en 11 bevindt het virus zich op de geslachtsorganen en/of anus. Bij seksueel contact wordt het virus overgedragen en kan het de volgende persoon infecteren. Het virus is zeer besmettelijk. Het gebruik van een condoom verkleind de kans op overdracht aanzienlijk, maar gezien een condoom alle geslachtsorganen niet volledig afdekt kan er alsnog overdracht plaatsvinden.